Sponsrad video: Vem bestämmer egentligen hur mycket vi dricker?


Visst dricker vi en hel del i Sverige, det är ingen hemlighet. Vi är ett av de länder i västvärlden som konsumerar mest alkohol. Till skillnad från andra länder så dricker vi vanligt inte mycket i veckodagarna utan slår samman allt under 1-2 dagar. Detta är mycket farligare än att dricka måttligt utspritt på flera dagar. Men detta vet ni nog redan.

Men vem är det egentligen som bestämmer mängd och tid du ska få dricka? Visst skulle majoriteten säga att den är en själv som bestämmer detta, men är det verkligen så. I Sverige är det väldigt vanligt och falla in i gruppgtryck. Jag säger inte att det är mindre vanligt i andra länder men vanligt är det. Genom att vi ofta träffar varandra på helgerna så blir det lätt att man tillsammans tar sig några glas. Skulle du av någon anledning inte dricka när de andra gör det kommer frågan ställas till dig varför? Om du inte kör bil, är gravid eller något annat tycker nog gruppen att du också ska dricka, annars känner sig resten sämre. Det finns en ofta ganska uttalad ”alla-ska-med-filosofi” i samband med drickande, både privat och på jobbet.

Kika på den mycket inspirerande videon ovan så kanske du förstår situationen lite bättre, kanske känner du igen dig.

Lite statistik:
 6 av 10 svenskar har utsatts för övertalningsförsök att dricka alkohol eller dricka mer än de tänkt sig.
 9 av 10 tror att grupptryck kan få människor att dricka mer än de planerat från början.

* Sifo-undersökning bland ett riksrepresentativt urval om 1001 personer (18 år och uppåt) den 6-12 nov 2013.

Detta inlägg är sponsrat

Tags from the story
, ,
More from Sebastian Plengier Ehrnfelt

Penthouse in Tribeca New York

Penthouse in Tribeca New York: Of course New York has many real cool...
Read More